7 vestigingen beheren vanuit één locatie

Autoland van den Brug is officieel merkdealer voor AUDI, Volkswagen, SEAT, ŠKODA en VW Bedrijfswagens. De kernactiviteiten van de autobedrijven zijn de verkoop van nieuwe auto’s, occasions, het uitvoeren van onderhoud en reparaties en de levering van merk-originele onderdelen en accessoires. Naast de vestigingen in Drachten, Heerenveen, Sneek, Buitenpost en Franeker zijn er nog twee ‘Schadenet van den Brug’ vestigingen in Drachten en Heerenveen. Het IT-beheer van al deze 7 vestigingen wordt centraal geregeld vanuit één locatie. Hoe IT-manager Johan van der Wal dat allemaal doet? Door de inzet van innovatieve technologie en het uitbesteden van grootschalige projecten aan ViaData.

ViaData geeft gedegen en nuchter advies. Er is sprake van een prima samenwerking met zowel de helpdesk als de gespecialiseerde engineers.

Strategisch partnership

Van der Wal vertelt over de IT-inrichting voor Autoland van den Brug: “Onze IT-afdeling bestaat uit 2,5 Fte. Dat is niet veel als je weet dat we bijna 300 werkplekken binnen de 7 vestigingen onder onze hoede hebben. Voor een groot deel van onze projecten en beheeractiviteiten zijn we daarom een partnership met ViaData aangegaan. Samen denken we na over belangrijke strategische beslissingen zoals de inzet van technologie.”

Netwerkbeheer vanuit de cloud

Eén van die strategische beslissingen was de inzet van Cisco Meraki, een uitgebreide reeks infrastructuuroplossingen op het gebied van onder meer wireless, switching en beveiliging. “Het grote voordeel hiervan is dat we alle zeven vestigingen vanuit één plek én vanuit de cloud kunnen beheren via de simpele dashboardinterface van Meraki. Bepaalde instellingen kunnen we bijvoorbeeld in bulk aanpassen, wat ontzettend veel tijd en moeite bespaart. En in de toekomst willen we nog veel meer intelligente mogelijkheden van Meraki benutten, zoals bijvoorbeeld de heatmaps. Hiermee kunnen we onder meer zien op welke plekken de WiFi-verbinding veelvuldig wordt gebruikt en zorgen dat de access points optimaal zijn gepositioneerd. Maar het is zó nauwkeurig dat we er ook mee in kaart kunnen brengen bij welke auto’s in de showroom mensen blijven staan. Daardoor is het dus ook interessant om commercieel in te zetten”, aldus Van der Wal.

Hybride cloudoplossing

Behalve Cisco Meraki koos Van der Wal voor de overstap naar de ViaData OmniCloud. Hij vervolgt: “Omdat onze Schadenet vestigingen tot voor kort meeliftten op onze bestaande serveromgeving ontstond er ruimtegebrek en moesten we gaan nadenken waar we onze data willen opslaan. We hebben toen besloten om onze data gedeeltelijk in de ‘private’ omgeving van de OmniCloud te plaatsen en deels onze bestaande servers te blijven gebruiken. Deze hybride vorm van cloudopslag werkt voor ons heel prettig omdat we specifieke ‘resources’ naar behoeven kunnen op- en afschalen. Ondanks corona werkt het merendeel van onze medewerkers nog steeds op kantoor omdat hier klanten langskomen. Desondanks moet onze data zowel vanaf kantoor als thuis goed en snel beschikbaar zijn. De keuze voor hybride cloud past daarbij.”

Gedegen advies

Over de onderlinge samenwerking tussen Autoland van den Brug en ViaData is Van der Wal kort en bondig: “ViaData geeft altijd gedegen en nuchter advies. Er is sprake van een prima samenwerking met zowel de helpdesk als de gespecialiseerde engineers.”

Gerelateerde klantcases:

Deel deze klantcase