Belangrijke features van Cisco Meraki

Wist u dat Cisco Meraki een aantal bijzondere features kent? Features waarvan niet alleen IT-beheer profiteert, maar die een organisatie tevens in staat stellen om commerciële kansen te grijpen. Lees meer over de zogeheten ‘heatmaps’ en de beveiligingsmogelijkheden van Meraki.
Cisco Meraki producten
Om ons werk zo optimaal mogelijk te kunnen doen, zijn we steeds meer afhankelijk van een betrouwbaar en snel ICT-netwerk. De hoeveelheid mobiele apparaten en draadloze netwerken groeit in razend tempo, waardoor ook de behoefte aan veiligheidsmaatregelen hard toeneemt. Met alleen het faciliteren van een netwerk stopt het niet; bedrijven willen een vinger aan de pols houden en hebben behoefte aan monitoring van gebruikersgegevens.

Alleen maar voordelen

Het portfolio van Cisco Meraki biedt de IT-beheerder via een grafische interface (dashboard), inzicht en controle, zonder de kosten en complexiteit van traditionele architecturen. Doordat Meraki apparatuur gebruik maakt van de ‘cloud-controller’ wordt bijvoorbeeld een nieuw access point in no-time aan een netwerk toegevoegd. Binnen enkele minuten is deze actief binnen het Meraki-dashboard. Dit stelt een organisatie in staat om snel te kunnen op- of afschalen en is daarmee zeer flexibel om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Dat de omgeving overal ter wereld van een afstand kan worden gemonitord en geoptimaliseerd, maakt het beheer van deze oplossing zeer betaalbaar.

Eenvoud, flexibiliteit, snelheid, beheersbaarheid, betaalbaarheid en veiligheid zijn dus belangrijke pluspunten, maar Cisco Meraki kent daarnaast een aantal interessante features:

check

Wireless Heatmaps

Deze heatmaps helpen een organisatie om commerciële kansen te vergroten, op basis van gebruikersgegevens. Het laat onder meer zien op welke plekken de WiFi-verbinding veelvuldig wordt gebruikt en dus optimaal moet zijn. Op basis van een zelf te importeren plattegrond (en Google Maps), kunnen de Meraki access points worden gepositioneerd. Daardoor wordt inzichtelijk waar gebruikers zich in een gebied bevinden.

Een ander voordeel van de heatmap is het herkennen van specifieke patronen op basis van historische data, zoals bijvoorbeeld het aantal bezoekers bij een stand of een gedeelte in een showroom. Zo gebruikt een winkel deze mogelijkheid om te kunnen zien voor welk schap hun klanten langere tijd blijven staan. Dit is te vertalen in marketinginformatie, waarmee ingespeeld kan worden op klantwensen. De heatmap maakt Meraki uitermate geschikt voor plekken waar grote groepen mensen komen. Een bijkomend voordeel is dat er een technische historie terug te zien is waarmee problemen gelokaliseerd kunnen worden, dankzij koppeling aan de ‘logging’.

check

Beveiliging en toegangscontrole

Een Meraki firewall behoort tot de categorie ‘next generation firewalls’. Dit type firewall is uitgebreid met een aantal extra beveiligingsmechanieken:

  • Intrusion Prevention System: dit kan gezien worden als een ‘inbraakbeveiliging’ en maakt gebruik van een zogenaamd softwarematig beleid (rulesets). Deze rulesets worden dagelijks bijgewerkt door Sourcefire’ (wereldleider in de industriële markt met betrekking tot beveiliging)
  • Advanced Malware Protection: screening van bestanden die uw organisatie binnenkomen (opgehaald via internet). Ongewenste bestanden worden geblokkeerd
  • Hashing techniques: het versleutelen van data dat voor specifieke doeleinden wordt gebruikt. Bijvoorbeeld een koppeling tussen twee locaties via het internet.
  • Content Filtering: een techniek om webpagina’s realtime inhoudelijk te bekijken op mogelijke gevaren (threats)
  • URL blocking: een mogelijkheid tot het blokkeren van ongewenste weblinks/pagina’s welke een risico vormen voor de organisatie of met een ongewenste inhoud.
Heatmaps - Cisco Meraki
Content filtering - Cisco Meraki
URL blocking - Cisco Meraki

Meer weten?

Bovenstaande features zijn slechts twee voorbeelden van de mogelijkheden die met implementatie van het Meraki-portfolio kunnen worden benut. Wilt u meer informatie of bent u benieuwd wat ViaData voor u kan betekenen? Technisch consultant Percy Regensburg is gespecialiseerd in de toepassingen van Meraki en vertelt u er graag alles over. Laat uw gegevens hier achter en Percy neemt persoonlijk contact met u op.