Pionieren met nieuwe generatie netwerkarchitectuur voor Bytesnet

Als je je bestaansrecht ontleent aan het bieden van een zeer geavanceerde datacenter architectuur (een zogeheten ‘spine and leaf’ architectuur), dan is een adequaat ingericht netwerk onmisbaar. Immers, hoe kun je de eindklant anders continue beschikbaarheid beloven? In de zomer van 2021 werd ViaData daarom door Bytesnet gevraagd om een voorstel te doen voor een nieuwe generatie netwerkarchitectuur. Leo de Vries, Manager HPC en Cloud bij Bytesnet vertelt over dit project en hoe daaruit een duurzame samenwerking ontstond.

Eén van de aspecten die dit project zo uniek en geavanceerd maakt, is de keuze voor beveiligingsoplossingen op enterprise niveau met de Fortigate firewalls van Fortinet.

 

Kennis van zaken

Bytesnet is een aanbieder van digitale infrastructuur met diensten op het gebied van colocatie, High Performance Computing (HPC), cloud en connectiviteit die, dankzij haar vooruitstrevendheid, met kop en schouders uitsteekt boven andere aanbieders in de markt. De IT-gerelateerde diensten die ze aanbiedt, overlappen deels met die van ViaData. De Vries: “Ook onze eigen technici weten het één en ander van networking. En toch kiezen we ervoor om dit uit te besteden. Het moet namelijk écht goed geregeld zijn, zodat wij ons kunnen focussen op onze kerntaak. Dus gingen we op zoek naar een IT-partner met kennis van zaken. Het liefst zo lokaal mogelijk, daar hechten onze klanten doorgaans veel waarde aan. Tot slot vinden we het belangrijk dat een leverancier open en recht door zee is.”

Niets aan het toeval overlaten

Wat er zo specialistisch is aan het ontwerpen van een goed netwerk? “Denk hierbij bijvoorbeeld aan de positionering van routers en firewalls, het opstellen van toegangsprotocollen en het berekenen van voldoende capaciteit. Onze HPC (High Performance Computing) dienst moet erop kunnen draaien en het mag nooit uitvallen. Wij hebben een reputatie hoog te houden als betrouwbare leverancier. ViaData heeft daarom tot in de kleinste details bedacht tegen welke zaken we hierbij aan kunnen lopen.”

Enterprise security

Nog even terugkomend op de ‘next-gen’ netwerkarchitectuur bij Bytesnet; één van de aspecten die dit project zo uniek en geavanceerd maakt, is de keuze voor beveiligingsoplossingen op enterprise niveau met de Fortigate firewalls van Fortinet. Deze gezamenlijke keuze was een hele bewuste, zo vertelt De Vries: “In deze tijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat klanten niet alleen goed beschermd zijn, maar ook veel zaken zelf kunnen regelen. Zoals bijvoorbeeld het instellen van een whitelist en het openzetten van specifieke poorten. Veel van onze klanten willen zelf aan de knoppen kunnen zitten. Het is belangrijk dat wij daarin voorzien op een zo veilig mogelijke manier.”

Dezelfde taal

De samenwerking tussen Bytesnet en ViaData had een andere aanleiding, vertelt de Vries: “Oorspronkelijk zochten we een partner vanwege een klantvraag die we zelf niet volledig konden invullen. We hebben toen een gezamenlijk voorstel uitgebracht. Hoewel we die opdracht niet hebben gekregen, zagen wij in ViaData wel degelijk toekomstmuziek. Als op zo’n moment alsnog de samenwerking in stand blijft, dan zegt dat iets over een partner. We merkten al vrij snel dat we letterlijk en figuurlijk dezelfde taal spraken en zagen een belangrijke taak weggelegd om in eerste instantie een degelijk netwerk te ontwerpen.”

Uitbreiding samenwerking

“Nu onze eerste vraag naar volle tevredenheid is ingevuld, hebben we met ViaData ook gekeken naar supportmogelijkheden. We kunnen namelijk veel zelf, maar willen wel kunnen schakelen met een expert als dat nodig is. Deze vorm van tweedelijns support hadden we tot dusver niet geformaliseerd. Daarom hebben we samen met ViaData hiervoor de beste manier uitgewerkt. We gaan gebruik maken van een uitgebreide vorm van support en zullen periodiek worden ondersteund door middel van beheer op locatie. Daarnaast hebben we gevraagd om een voorstel uit te brengen op het gebied van de zogeheten moderne werkplek. Een bijzondere samenwerking, die smaakt naar meer”, aldus De Vries.

Gerelateerde klantcases:

Deel deze klantcase