De Fryske Marren naar de ViaData Toren

In 2019 bracht Gemeente De Fryske Marren een deel van haar infrastructuur naar de ViaData Toren in Spannenburg (Tjerkgaast). Om de inwoners en ondernemers binnen de gemeente zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, is het namelijk belangrijk om alle data een veilige plek te geven en continu onmiddellijk beschikbaar te hebben. We vroegen ICT-coördinator Marco Schaap naar de keuze voor de Toren als datacenter en de ervaringen tijdens de samenwerking.

We zijn erg blij met deze stap. En dankzij de vlotte samenwerking met ViaData kon de verhuizing snel en vrijwel probleemloos plaatsvinden.

Snelle verbinding

De aanleiding om een deel van de infrastructuur naar de ViaData Toren te verplaatsen was tweeledig, legt Marco Schaap uit. “In onze eigen bestaande serverruimte moesten extra voorzieningen worden getroffen in de vorm van koeling en stroom. Tegelijkertijd lagen er plannen voor de uitbreiding van het gemeentelijk glasvezelnetwerk in samenwerking met omliggende gemeentes. De behoefte aan treffende voorzieningen in combinatie met de komst van een goede verbinding gaven gezamenlijk aanleiding om de helft van onze infrastructuur te verplaatsen naar de Toren. In samenwerking met gemeenten Súdwest Fryslân en Heerenveen is gekozen om de Toren op het nieuwe glasvezelnetwerk aan te sluiten. Daardoor is er nu een rechtstreekse, snelle en redundante verbinding tussen de gemeente en het datacenter. Bovendien voldoet onze dataopslag weer aan de laatste eisen met betrekking tot veiligheid, beschikbaarheid en redundantie.”

Aansprekend object

Niet alleen is de ViaData Toren het veiligste datacenter van Fryslân, ook staat deze in de eigen gemeente. Marco Schaap vervolgt: “Dat zo’n aansprekend object als de Toren door de gemeente zelf in gebruik wordt genomen, maakt het extra bijzonder. Behalve dat de ViaData Toren dichtbij staat, draagt de gemeente dankzij het groene karakter ook een steentje bij als het aankomt op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. We zijn daarom erg blij met deze stap. En dankzij de vlotte samenwerking met ViaData kon de verhuizing snel en vrijwel probleemloos plaatsvinden.”

Over De Fryske Marren

Gemeente De Fryske Marren ligt in de provincie Fryslân en telt meer dan 50.000 inwoners verdeeld over 51 woonplaatsen. Bij de organisatie werken bijna 700 medewerkers. Normaliter werken zij vanuit het gemeentehuis in Joure of de servicepunten in Lemmer en Balk, maar vanwege corona werken de meesten van hen op dit moment vanuit huis.

Gerelateerde klantcases:

Deel deze klantcase