Een blik onder de motorkap van de ViaData OmniCloud

Eind 2018 ontwikkelde ViaData een nieuwe generatie cloud-platform, omdat we ruimte zagen voor verbetering binnen het bestaande aanbod. De OmniCloud is daarmee onze tweede-generatie ‘private’ cloud-oplossing en biedt een antwoord op veelvoorkomende IT-vraagstukken. Over deze vraagstukken hebben we in een vorig artikel uitgebreid verteld; deze keer een kijkje onder de motorkap met informatie voor de IT’er met technische kennis.
Technische blog over de ViaData OmniCloud

De eerste generatie cloudoplossing van ViaData is al enkele jaren succesvol actief, maar belangrijke ontwikkelingen in het IT-landschap vragen om innovatie. Een veel gehoorde vraag van onze klanten is dat de systeembeheerder graag zelf toegang wil tot de virtuele machines, om configuratie-aanpassingen te doen met betrekking tot onder meer geheugen, processorkracht en schijfruimte. Zelf aan de knoppen zitten dus, en inzicht verkrijgen in de algehele performance van de serveromgeving. Overigens blijft uitbesteden van uw beheer aan ViaData altijd mogelijk en staan we paraat voor vragen en advies. Hieronder gaan we in op de techniek achter het OmniCloud platform.

VMware CPOD

Het nieuwe platform is gebaseerd op VMware vCloud Director, onderdeel van de VMware Cloud Provider Pod (VMware CPOD). De VMware CPOD is een gestandaardiseerde omgeving van een aantal VMware producten waarop de ViaData OmniCloud functioneert. Als eerste in de Benelux hebben wij een cloud-omgeving ontwikkeld op basis van deze CPOD oplossing. Dit relatief nieuwe product van VMware zorgt dat alle componenten geautomatiseerd en gestandaardiseerd worden geïnstalleerd.

Zelfservice

Eén van de onderdelen van de VMware CPOD is het klantenportaal VMware vCloud Director. Dit product is al enkele jaren op de markt en wordt de laatste tijd uitgebreid met veel extra functionaliteit. Het zorgt voor een veilige toegang tot de gehoste klantomgeving van de ViaData OmniCloud. Vanuit het zelfservice portaal kan onze klant desgewenst haar gehele eigen omgeving beheren, met de vrijheid om onder meer virtuele machines aan te maken of te verwijderen, console-toegang tot de VM te verkrijgen, firewall-regels en extra netwerken aan te maken of te wijzigen.

Snelheid en gemak

ViaData heeft een aantal standaard taken binnen het zelfservice portaal geautomatiseerd middels workflows. Voorbeelden hiervan zijn het uitbreiden van de virtuele server met extra geheugen of processors. Op deze manier kan een nieuwe virtuele server razendsnel worden geïnstalleerd, zonder belangrijke stappen over te kunnen slaan. Voor de IT-beheerder betekent dit snelheid, eenvoud en gemak.

Nieuwe features

De VMware vCloud Director biedt de mogelijkheid om in de toekomst allerlei extra functionaliteit toe te voegen. ViaData heeft gekozen om de performance statistieken en alarmen op te nemen in het portaal, welke worden aangestuurd vanuit VMware vRealize Operations (vROPS). Via een overzichtelijk dashboard wordt snel duidelijkheid verkregen in de prestaties ervan. Mocht de virtuele server te weinig geheugen of processors hebben, dan adviseert VMware vROPS hierin en ook worden naderende problemen met betrekking tot vrije schrijfruimte tijdig gemeld.

Ervaar zelf de voordelen

Bent u naar aanleiding van deze ‘sneak peek’ enthousiast geworden en wilt u graag zelf ervaren hoe eenvoudig het zelfservice portaal van de ViaData OmniCloud in gebruik is? Of wilt u sparren met één van onze gespecialiseerde consultants over de techniek achter het platform? Neem contact met ons op om onder meer toegang te verkrijgen tot uw eigen demo-omgeving. Binnenkort neemt ViaData ook deel aan ITQ’s Transform! Houd daarom onze actualiteiten-pagina in de gaten en lees ook ons vorige artikel ‘Vijf redenen om te kiezen voor de ViaData OmniCloud’.