Eerste straalverbinding met ViaData Toren operationeel

Wat doe je als jouw organisatie absoluut afhankelijk is van de verbinding met haar datacenter? Dan zorg je voor een geschikte back-upmogelijkheid die de verbinding overneemt bij eventuele problemen. In mei werd daarom de eerste straalverbinding tussen de ViaData Toren en bedrijfsgroothandel JIP een feit. Dankzij de verbinding – zelfs nog iets sneller dan de aanwezige glasvezelverbinding – voorziet JIP op betrouwbare wijze in een stuk redundantie. Een uniek project, dat z’n succes dankt aan een knap staaltje vakwerk en vlotte samenwerking tussen JIP, Cellnex en ViaData.
Uitzicht ViaData Toren

Vooruitstrevend

Bedrijfsgroothandel JIP uit Joure telt ongeveer 55 medewerkers, waaronder maar liefst 8 ICT’ers. Alle ICT wordt volledig in eigen huis geregeld, tot aan het maken van de gebruikte software. JIP is een vooruitstrevende organisatie en niet bang om te pionieren. Want ondanks dat straalverbindingen al heel oud zijn, is dit een unieke manier om te voorzien in een alternatieve verbinding. Voorwaarde voor deze constructie is wel dat het datacenter waarmee verbinding wordt gemaakt, dichtbij staat. Dat wil zeggen: niet verder dan 40 kilometer en hoe kleiner de afstand, hoe beter de capaciteit van de verbinding.

Hoog en droog

Daarnaast moet tussen het datacenter in de Toren en het kantoorpand sprake zijn van een ononderbroken zichtlijn; je moet letterlijk van het ene object naar het andere kunnen kijken zonder dat daar een boom, zendmast of ander object tussen staat. Best een paar voorwaarden dus, maar dankzij de hoogte van de ViaData Toren kon de verbinding worden gerealiseerd. Met 118 meter is de Toren namelijk het hoogste bouwwerk van Fryslân, hoger dan de Achmeatoren in Leeuwarden.

Betrouwbaar

De belangrijkste aanleiding voor de straalverbinding was de problematiek met de recentelijk aangelegde glasvezelverbinding. Er lag al langere tijd een VPN-tunnel, maar er was behoefte aan een beter en sneller alternatief. Met een zogeheten ‘latency’ van 2 milliseconden is de straalverbinding zelfs iets sneller dan de glasvezelverbinding (10-15 milliseconden). Voor een bedrijf als JIP dat grotendeels draait op online verkoop is snelheid en betrouwbaarheid volstrekt onmisbaar. Over het project vertelt Ronald Terschegget van de ICT-afdeling bij JIP: “Dankzij de straalverbinding ben ik nu verzekerd van een redundante verbinding met onze private cloud, essentieel voor ons verkoopproces en dienstverlening naar onze klanten via ons portal. Tevens heb ik via de ViaData Toren te allen tijde verbinding met het internet, mocht onze glasvezelverbinding er uit liggen.”

Lokale mogelijkheden

Robert Procee, commercieel directeur van ViaData: “Inmiddels hebben we in samenwerking met Cellnex in de ViaData Toren extra faciliteiten gerealiseerd waarmee een straalverbinding kan worden gelegd tussen lokale bedrijven en ons datacenter. Voor bedrijven uit de omgeving biedt dit interessante mogelijkheden om te zorgen voor een stabiel, betrouwbaar en redundant uitgevoerd ICT-netwerk. Bovendien staat de data van onze klanten altijd hoog, droog en dichtbij in het veiligste datacenter van Fryslân.”