FoodGuard kiest voor Microsoft Dynamics 365 met Clean-It

ViaData maakte voor schoonmaakbedrijf FoodGuard een softwareoplossing voor het managen van alle servicewerkzaamheden. Deze oplossing is gebaseerd op Microsoft Dynamics 365 en wordt door FoodGuard ‘Clean-It’ genoemd. Het eindresultaat is een typisch voorbeeld van hoe de (standaard-)mogelijkheden van het Dynamics platform te combineren zijn met een stukje ‘custom’ software. We vroegen eigenaar Minze van der Veen naar zijn ervaringen met de fieldservice software en naar de samenwerking met ViaData.

Het maken van de juiste vertaalslag van bedrijfsprocessen naar software is absoluut cruciaal in onze bedrijfsvoering. Dit is jullie opnieuw gelukt.

Niets aan het toeval overlaten

FoodGuard is specialist in het reinigen en desinfecteren van (productie-)ruimten in de voedings- en genotmiddelenindustrie. Minze van der Veen vertelt: “In de omgevingen waar we actief zijn, worden hoge eisen gesteld. Immers hebben we te maken met strikte wet- en regelgeving, onder meer vanuit de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Daarom laten we niets aan het toeval over en verwachten we ook van onze leveranciers professionalisme in zowel management als uitvoering. We hadden behoefte aan een nieuwe oplossing voor het managen van ons primaire bedrijfsproces. ViaData maakte opnieuw onze verwachtingen waar.”

Specialisme vraagt om een oplossing op maat

ViaData en FoodGuard zijn oude bekenden van elkaar. Zo vervolgt Minze van der Veen: “In onze branche moet heel nauwkeurig worden geregistreerd wát er is schoongemaakt en op welke manier. Daarnaast moeten we steekproefsgewijs kunnen aantonen dat het ook daadwerkelijk schoon is. Al deze regels vragen om specifieke mogelijkheden binnen de software. Toen enkele jaren geleden onze bestaande oplossing Connect-It van ViaData aan vervanging toe was, zijn we met een andere leverancier in zee gegaan die een standaard fieldservice oplossing aanbood. Helaas konden we daar niet mee uit de voeten. Dat komt enerzijds omdat ons werkveld té specialistisch is en anderzijds omdat we nu eenmaal veel wensen hebben. Uiteindelijk lieten we ViaData daarom opnieuw – bovenop het bestaande Microsoft-framework – een stukje maatwerk voor ons bouwen.”

Microsoft Dynamics 365

Op de vraag hoe Clean-It tot stand kwam, antwoordt Minze: “Zodra we tot de conclusie kwamen dat de standaard oplossing niet voldeed, heb ik mijn contactpersonen bij ViaData gebeld om de mogelijkheden te bespreken. Toen is gekeken of wat wij eerder hadden ook op het platform van Microsoft Dynamics 365 gemaakt kon worden en dat bleek het geval. Vervolgens ging ViaData aan de slag met programmeren, met Clean-It als resultaat. Binnen Dynamics gebruiken we nu onder meer de back-end, het portal, drie PowerApps en PowerBI.”

De juiste vertaalslag

Ten slotte vroegen we Minze van der Veen naar de gebruikservaringen met de software tot dusver en naar de samenwerking met ViaData. “We zijn wederom zeer tevreden over de geleverde oplossing. Het maken van de juiste vertaalslag van bedrijfsprocessen naar software is absoluut cruciaal in onze bedrijfsvoering. Dit is jullie opnieuw gelukt. De ervaring met de leverancier van de standaard oplossing onderstreept het belang van deze vertaalslag. Ik ben namelijk oprecht van mening dat het gebruik van onjuiste software je bedrijfsvoering teniet kan doen. Toen bleek dat Dynamics 365 kan wat wij willen, was de stap terug naar ViaData bijna vanzelfsprekend. We werken graag met jullie samen, omdat de communicatie duidelijk is en we weten waar we aan toe zijn.”

Projectleider Jelle de Vries (ViaData) over deze casus

“Deze specifieke situatie is een voorbeeld waaruit heel duidelijk de kracht van Microsoft Dynamics 365 blijkt. Het bedrijfsproces van FoodGuard is namelijk dermate gecompliceerd dat standaard oplossingen onvoldoende aansluiting bieden. Het Dynamics platform wordt daarentegen continu doorontwikkeld. Bovendien kan er op basis van specifieke eisen en wensen een aparte laag bovenop gebouwd worden. Deze beide eigenschappen zorgen voor toekomstbestendigheid, onafhankelijkheid van leveranciers en tegelijkertijd de flexibiliteit die FoodGuard zocht.

Voor de totstandkoming van Clean-It hebben we opnieuw het bedrijfsproces uitvoerig doorgenomen. Op basis van onze bevindingen zijn daarna mock-ups van de diverse applicaties gemaakt en om deze ontwerpen te toetsen gingen we op bezoek bij een klant van FoodGuard. Vervolgens zijn we in korte sprints gestart met bouwen. Gedurende de ontwikkeling heeft FoodGuard steeds tussenversies gekregen, met de mogelijkheid om bij te sturen. We zijn blij met de hernieuwde samenwerking en natuurlijk ook met het eindresultaat”.

Gerelateerde klantcases:

Deel deze klantcase