De verwachting is dat de technologische wereld om ons heen de komende 10 jaar meer zal veranderen dan de afgelopen 100 jaar. Er zullen dus meer zaken gaan spelen dan enkel het kiezen van het juiste mobiele platform, het apparaat of de wijze waarop je het beheer organiseert. Denk bijvoorbeeld aan termen als ‘the internet of things’, ‘augmented reality’ of ‘wearables’…

Hoe ziet de vakman van de toekomst eruit?

Papieren werkbonnen zijn uit, digitale werkbonnen zijn gemeengoed… Maar wat gebruikt de vakman van morgen? Hoewel Holo Lens en de The Internet of Things zich nog aan het begin van de hype cycle bevinden, wijzen verschillende onderzoeken al uit dat de effecten op de productiviteit en de medewerkerstevredenheid indrukwekkend zijn. Vooral voor monteurs en technici wordt gesproken over een nauwelijks ontsloten potentieel. Met de doorontwikkeling van de technieken zullen de mogelijkheden alleen maar toenemen.


De Smartwatch

Een smartwatch is eigenlijk een kleine computer die je om je pols draagt. Een smartwatch is een toevoeging op je smartphone of tablet. Een smartwatch bedien je met je stem of via het touchscreen. Voor technici en vaklieden betekent het gebruik van een smartwatch dat meldingen over nieuwe (spoed) opdrachten snel en eenvoudig toegankelijk worden. Een voordeel is dat je niet bij iedere melding je telefoon uit je zak hoeft te halen. Ook informatie over de werklocatie en het doen van een noodoproep zijn mogelijke toepassingen van een smartwatch. Uiteraard zijn er nog veel andere toepassingen denkbaar.

 1. Navigeren
 2. Bellen
 3. Agenda raadplegen
 4. Het verkrijgen van opdrachten (uit Connect-It)
 5. Het verkrijgen van meldingen
 6. (mail-)Berichten ontvangen
 7. USB Connectivity


De Holo lens

De Hololens is een soort combinatie tussen Google Glass en de virtual reality-bril Oculus Rift. Het apparaat lijkt op een grote skibril met het frame van een helm, maar dan zonder de bovenkant. De drager ziet door transparante glazen een hologram geprojecteerd in de echte wereld.

Maar wat is er nu zo bijzonder aan de bril? Het voordeel is dat het de echte wereld niet weghaalt zoals virtual reality-bril Oculust Rift waarbij de gebruiker zich compleet in een virtuele omgeving begeeft. En het kan meer dan Google Glass dat zich vooral richt op het tonen van notificaties.

De bril heeft transparante glazen, diverse sensoren voor het meten van lichaams-, hand-, en hoofdbewegingen, zeker vier camera’s en een speciale processor voor het verwerken van de grote hoeveelheid data in de bril.

Er zit een Kinect-achtige dieptecamera in die met haar bereik handbewegingen van bijna gestrekte armen oppikt.

Al deze onderdelen zorgen ervoor dat de brildrager een digitaal object kan zien dat er heel echt uit ziet, naadloos in de echte wereld overgaat en meedraait met de beweging van het hoofd. Volgens de eerste ervaringen zijn projecties helder, scherp en nauwkeurig.

Dat wil zeggen dat de bril goed echte objecten herkent en een projectie precies over een muur kan heen leggen.

De bril wordt bestuurd met spraak, hoofdbewegingen en handgebaren. Het hoofd is daarbij de muis en de hand de muisknop. De drager moet naar een object kijken en kan vervolgens een ‘Airtap’ uitvoeren; het equivalent van een muisklik.

Een wat praktische toepassing voor een breed publiek is bijvoorbeeld Skype. Op afstand een lichtschakelaar laten repareren door een ‘unskilled’ medewerker of klant met behulp van de Hololens? Geen probleem: De ‘skilled’ medewerker ziet exact wat de brildrager ziet.

Deze richt de aandacht van de brildrager op de muur waar draden uit hangen en begint te tekenen waar de lichtknop op de muur moet komen. De persoon aan de andere kant van Skype kan op het scherm van een Windows-computer tekenen wat vervolgens als hologram in beeld verschijnt bij de brildrager.


The Internet of Things

Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Denk aan machines, sieraden, auto’s, de thermostaat en de koelkast. Ze vormen samen een groot ‘internet of things’.

‘Connected’ apparaten ontwikkelen zich van relatief zwakke processors met een internetverbinding naar autonome, zelfstandige slimme apparaten. Apparaten die zich bewust zijn van hun omgeving, de processingkracht hebben om complexe programma’s te kunnen draaien, echte beslissingen kunnen nemen en ook werken zonder internetverbinding. En dat kan ook: processing kracht en geheugen wordt immers in rap tempo sneller, kleiner en goedkoper.

Eigenlijk lijkt de ontwikkeling die het Internet of Things nu gaat doormaken (het denkwerk wordt niet alleen door de server verricht maar ook door de ‘client’) sterk op de ontwikkeling van het ‘gewone’ internet. Waren webbrowsers niet lang geleden nog zwakke processors die eenvoudige tekstbestanden konden vertalen naar web­pagina’s, inmiddels draaien moderne browsers volledige web­applicaties. Ook zonder volledig afhankelijk te zijn van nieuwe calls naar de server. Het heeft het web een stuk efficienter gemaakt en zal ook het ‘Internet of Things’ tot ongekende toepassingen brengen.


De Drone

Een ‘drone’ is een onbemand luchtvaartuig(je). De toestellen worden op afstand bestuurd, waarbij de bestuurder zich in de nabijheid kan bevinden. De meeste drones zijn voorzien van één of meerdere camera’s en worden doorgaans ingezet voor het maken van opnames van ontoegankelijke of moeilijk bereikbare objecten of gebieden.Toepassingen:

 • Inspecteren van ontoegankelijke objecten door middel van camerafunctionaliteit.


Geofencing

Geofencing is het virtueel afbakenen van een geografisch gebied. Hierdoor kun je de vakman op zijn tablet of smartphone specifieke informatie tonen op basis van de actuele locatie. Wanneer de vakman in de buurt komt van een specifiek object krijgt hij actief alle informatie gepresenteerd. Op die manier hoeft uw vakman niet zelf op zoek naar de juiste informatie, wat de foutkans reduceert. Bekende sensoren die geofencing mogelijk maken zijn NFC (Near Field Communication) en iBeacon, de draadloze sensoren van Apple die via Bluetooth (BLE-Bluetooth Low Energy) kunnen communiceren met smartphones.

 • Als Connect-It toepassing kun je denken aan objecten die voorzien worden van NFC of iBeacons. Bij het benaderen van een object
  met een iBeacon/NFC kun je automatisch het juiste object selecteren en informatie presenteren. Een klein nadeel van een iBeacon is de beperkte batterijduur van circa 6 maanden.
 • Een andere mogelijke toepassing is de auto voorzien van een iBeacon waardoor Connect-It weet welk magazijn geselecteerd moet worden.

Wil u graag meer weten over de Vakman van de toekomst? Neem dan contact met ons op.

  Delen op Facebook   Delen op LinkedInMeer weten over "Vakman van de toekomst"?

Gebruik dit formulier enkel voor niet spoedeisende vragen

Ook interessant


software

Connect-It

Het plansysteem van Connect-It is de ideale planoplossing voor Woningcorporaties, bouw-...