Datacenter-functionaliteit

Hij staat er al sinds 1972, maar op 3 november 2016 wordt er een nieuw datacenter geopend in de (media)toren van Tjerkgaast, ook wel de toren van Spannenburg genoemd. Voortaan is dit de ViaData Toren en kunnen bedrijven en organisaties hier op een veilige en groene manier hun data opslaan.

De ViaData Toren maakt deel uit van het landelijke Cellnex-netwerk van 24 mediatorens die hun hoogwaardige voorzieningen mede danken aan hun rol in de landelijke noodinfrastructuur. In de ViaData Toren staan de servers van onze klanten letterlijk hoog, droog en dichtbij.

Het groene karakter van deze vernuftige oplossing helpt ondernemers bij het nemen van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het biedt immers een alternatief voor oplossingen die doorgaans belastend zijn voor het milieu.

Branches waarvoor wij werken:

Veiligste datacenter van Fryslân

De continue beschikbaarheid van data wordt steeds vaker van ‘levensbelang’. Het (tijdelijk) niet kunnen beschikken over ordergegevens, klantgegevens en bijvoorbeeld procesinformatie leidt tot enorme schadeposten en zelfs soms tot faillissementen. Het is dan ook logisch dat de behoefte aan kwalitatief hoogwaardige datamanagement-oplossingen enorm groeit. Het datacenter in de ViaData Toren is er letterlijk en figuurlijk één van en op hoog niveau. De toegepaste technieken en voorzieningen gelden als de meest moderne. De toren is bovendien maar liefst 118 meter hoog en daarmee het hoogste bouwwerk in Friesland.

Duurzame IT

Het grootste voordeel van dataopslag op grote hoogte in de toren van Spannenburg is dat er gebruik wordt gemaakt van direct free air cooling. De koelkosten vormen bij ‘normale’ datacenters globaal de helft van de energiekosten, omdat het erg veel energie kost om de servers koel te houden. In de ViaData Toren stroomt er op natuurlijke wijze koele gefilterde buitenlucht langs de servers waardoor er tot ruim 40% bespaard kan worden op energiekosten. Dat ziet de klant terug in de aanzienlijk lagere kosten op jaarbasis.

Het gebruik van free air cooling, de hoge efficiency en de inkoop van 100% groene windenergie maakt dit datacenter een van de groenste van Nederland, iets wat veel ondernemers aanspreekt. Niet alleen staan in de ViaData Toren jouw data hoog en droog binnen de Friese provinciegrenzen, je kiest ook voor duurzaamheid en kostenbesparing.

Gerelateerde case

Uitzicht ViaData Toren

Gemeente De Fryske Marren

In 2019 bracht Gemeente De Fryske Marren een deel van haar infrastructuur naar de ViaData Toren in Spannenburg (Tjerkgaast). Sindsdien voldoet haar dataopslag weer aan de laatste eisen met betrekking tot veiligheid, beschikbaarheid en redundantie. We vroegen ICT-coördinator Marco Schaap naar de keuze voor de Toren als datacenter en de ervaringen tijdens de samenwerking.