Hoe bedrijven binnen de industrie en productie slimmer werken met Meraki

Traditioneel gezien worden binnen de productiebranche informatietechnologie (IT) -systemen en operationele technologie (OT) -systemen van elkaar gescheiden. IT-systemen hebben in de basis alleen te maken met informatie (data) en OT-systemen alleen met de industriële operatie; de machines. Hoewel binnen de branche nog vaak de gedachte leeft dat samenvoegen het productieproces verstoort, worden beide omgevingen steeds vaker geïntegreerd. Dit verschijnsel – ook wel ‘IT/OT-convergentie’ genoemd – heeft onder meer te maken met de snelle opmars van slimme technologieën die vooral voor de productieomgeving (OT) enorme voordelen opleveren. ViaData gelooft in de integratie van IT- en OT-netwerken op het cloud-based platform van Cisco Meraki. In dit artikel leest u waarom.

Verschillende prioriteiten

Eerst in het kort even waarom beide omgevingen nog vaak gescheiden zijn. De IT-afdeling geeft boven alles de prioriteit aan beveiliging; de bescherming van bedrijfsdata tegen hacking of manipulatie. Tegelijkertijd heeft het operationeel management de taak om de productie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, met maximale uptime. Echter, het ontbreken van een stukje veiligheidsbesef vanuit deze kant brengt belangrijke risico’s met zich mee. En zeker wanneer strikte beveiliging de operationele processen belemmert, bemoeilijkt dit de integratie van IT en OT. Met Meraki behoort dit soort lastige beheer-uitdagingen tot het verleden, door juist het beste van twee werelden te combineren. Hieronder noemen we twee belangrijke voordelen voor de branche.

1. Veiligheid en uptime gaan wél samen

Cisco Meraki biedt een betrouwbaar platform waarmee het kantoor- en industriële netwerk (IT en OT) elkaar juist versterken. Als fabrikant profiteert u van een krachtig netwerk dat u eenvoudig en volledig via de cloud beheert, vanuit een overzichtelijk dashboard. Het uitgebreide portfolio aan oplossingen maakt het bovendien mogelijk om externe leveranciers op een veilige en betrouwbare manier toegang te geven tot uw productieomgeving. Hierdoor vergemakkelijkt Meraki beveiliging voor IT-teams, zonder werknemers en productieprocessen te verstoren. Met als resultaat een veilige én altijd beschikbare productieomgeving.

2. Slimmer werken

Wanneer het kantoor- en industriële netwerk eenmaal samenwerken, kunnen écht stappen worden gemaakt richting een optimale, slimme productieomgeving. Eén waarin de meest geavanceerde technologieën binnen de branche worden toegepast – à la industrie 4.0. De afgelopen jaren is het platform namelijk ontwikkeld tot meer dan een functierijk, gebruiksvriendelijk dashboard. Vanwege het open, cloud-based karakter kan het platform middels diverse API’s bijna oneindig worden gekoppeld met zowel eigen toepassingen als innovatieve oplossingen van derde partijen. Het gebruik van onder meer IoT-sensoren, cameratoepassingen en WiFi-aansturing is daarin niets nieuws. Wat het geavanceerd maakt, is de samenwerking van deze applicaties op één overzichtelijk platform. Hierdoor is Cisco Meraki dé oplossing bij uitstek voor bedrijven binnen deze branche.

Versneld automatiseren

Door de coronapandemie zijn maakbedrijven anders naar de inrichting van hun productie-omgevingen gaan kijken en hebben automatisering en robotisering een versnelde ontwikkeling doorgemaakt. Bovendien hebben talloze bedrijven allerlei slimme technologieën ontwikkeld, specifiek geprogrammeerd om samen te werken op het platform van Meraki. Enkele voorbeelden van dit soort kant-en-klare oplossingen, zijn:

  • Interfaces voor Automatically Guided Vehicles (AGV) die via WiFi worden aangestuurd ten behoeve van supply, picking en offloading.
  • Cameratoepassingen (o.a. gezichtsherkenning, kleurdetectie) om onder meer het gebruik van persoonlijke beschermingsmaterialen en onderlinge afstand te monitoren.
  • Een compleet nieuwe reeks IoT-sensoren (van Cisco) voor industriële omgevingen.
  • Heatmaps op basis van wireless en bluetooth-technologie (tevens aanwezig in camera’s).

Netwerkspecialist met kennis van de branche

ViaData is al jaren gespecialiseerd in de aanleg van netwerken binnen de food-, manufacturing en logistieke sectoren. Bij het automatiseren van de dagelijkse bedrijfsvoering van onze klanten gaan we uit van het hybride cloud-principe waarbij de voordelen van verschillende omgevingen met elkaar worden gecombineerd. Met haar cloud-based management platform past Cisco Meraki uitstekend binnen deze IT-strategie. Het is bovendien een uitermate geschikte oplossing voor het beheren van gecompliceerde netwerkomgevingen met verschillende vestigingen. Niet voor niets is daarom bij ViaData een grote groep netwerkconsultants gespecialiseerd in de oplossingen van Cisco Meraki.

ViaData helpt.

Bij uiteenlopende bedrijven binnen de industrie, productie en logistiek heeft ViaData de Meraki-oplossingen toegepast, naar grote tevredenheid van deze klanten. Benieuwd wat dit voor úw productieproces kan betekenen? Laat uw gegevens achter op onderstaand formulier. Wij nemen contact met u op voor het plannen van een afspraak.